Skip to main content
Door het verdwijnen van de bijlage Geniet in De Gelderlander houdt ook deze website op te bestaan. Artikelen over bijvoorbeeld uitgaan, lekker eten, uitgaanstips, cd-recensies en de agenda vindt u voortaan op dg.nl/uit-thuis.

Rijkskamer mist de creativiteit

Menno Pols

Bennekom staat niet bekend om zijn bruisende uitgaansleven en dat heeft zijn voordelen.Als je bijvoorbeeld gaat eten bij restaurant Rijkskamer, midden in het centrum gelegen, kun je gratis voor de deur parkeren. Het restaurant, aan de Kerkhoflaan, bestaat drie jaar. Omdat ik iets eerder ben dan mijn culinair geschoolde tafelgenoot neem ik plaats aan de bar. Het geeft me de gelegenheid om de ambiance in mij op te nemen. Het restaurant is strak en modern ingericht. De kleuren crème, lichtgrijs en antraciet domineren het beeld. De glazen kroonluchters komen in dat geheel wat kitscherig over.

Als mijn tafelgenoot is gearriveerd mogen we zelf een tafeltje uitzoeken. Als aperitief kiezen we voor een droge witte wijn. Het wordt volgens de gastvrouw een Franse Mas de la Source van de druiven chardonnay en vermentino. We krijgen de fles niet te zien, waardoor het moeilijk is verdere bijzonderheden over de wijn te ontdekken. We bekijken de wijnkaart. Daarop staat geen Mas de la Source. Wel een witte huiswijn van chardonnay en vermentino. Dat is echter een Clos du Canalet (€ 4,50 per glas). We houden het er maar op dat we die gekregen hebben. Na afloop zien we op de rekening dat daar drie glazen van deze wijn op staan, terwijl we er toch echt maar twee gehad hebben. Bij het aperitief krijgen we, na even wachten, brood met olie en twee tapenades. De tapenades smaken goed, maar mijn tafelgenoot haalt uit één bakje een lange haar. Niet echt smakelijk. Ik ga vanavond voor het driegangenkeuzemenu - (€ 29,50), de kenner eet à la carte. Ik kies vooraf de hertencarpaccio met perensiroop, mijn tafelgenoot de proeverij van het Livar-varken - (Limburgs kloostervarken, € 13,50).

Voorafgaand aan de voorgerechten krijgen we een amuse: een borrelglaasje ossenhaastartaar, op smaak gebracht met truffel. Het vlees is mals, maar het is wel veel voor een amuse. "Bovendien smaakt het veel te sterk naat truffel", zegt de kenner. De carpaccio valt tegen. Het vlees is zo microscopisch dun gesneden dat het al uit elkaar valt als ik het met vork en mes probeer te pakken. Wat er nog aan hertensmaak aan zit wordt overheerst door wat er allemaal op ligt: niet alleen perensiroop maar ook een flinke hoeveelheid pijnboompitten en parmezaanse kaas. "Als je een carpaccio van hertenvlees maakt, doe er dan iets van cranberrys of paddenstoelen bij. Aardse smaken passen beter bij het wild dan dit", oordeelt mijn disgenoot. De Livar-proeverij (coppa, rauwe ham en paté) beoordeelt hij als 'best lekker maar niet bijzonder. Ik denk dat het allemaal zo van de groothandel komt."

Voor de wijn laten we ons adviseren door de gastvrouw. Dat resulteert voor de kenner in een Spaanse Montado tempranillo (€ 3,90, zelfs op de wijnkaart ontbreken de jaren van de wijnen) en voor mij opnieuw in een Franse Clos du Canalet, ditmaal een rode (€ 4,50). Mijn overbuurman noemt zijn wijn 'lekker, maar veel te zwaar voor het gerecht'. "Ik vraag me af of de gastvrouw onze wijnen niet verwisseld heeft. De tempranillo past beter bij het wild." Mijn wijn is goed te drinken, rond, maar hij roept ook weinig associaties op. De bediening is losjes. Te losjes, naar het oordeel van de expert. "De gastvrouw begint al snel met jij en jou, daar houd ik niet zo van. En net had ze het over een 'wijntje'. Dat kun je zo niet zeggen, het getuigt niet van respect voor de wijnmaker."

Als hoofdgerecht heeft de culinair expert gekozen voor entrecôte met jus de veau (kalfsjus) en paddenstoelen en huisgemaakte friet (€ 19,50). "De cuisson (wijze van bakken, MP) van het vlees is goed, het is van binnen nog rosé. Het vlees is echter niet erg mals en de smaak houdt ook niet over. Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat de kok veel met halffabrikaten of kant-en-klare producten werkt. Het is meer assembleren dan koken. Ik mis de creativiteit." Ik heb gekozen voor fazantfilet met savooiekool, portsaus en gedroogd Livar-spek. De filet is goed, mals en smakelijk. De kool, afgemaakt met room en spekjes, is ook lekker, maar wel een beetje zwaar op de maag. "Zo'n machtige roomsaus is niet zo van deze tijd. In de restaurantwereld wordt tegenwoordig ook op de gezondheid gelet", merkt de kenner op. De frietjes zijn prima. Ik krijg bij mijn fazant een bakje gebakken roseval-aardappelen. Een beetje vettig maar wel goed van smaak en textuur. De salade die bij de hoofdgerechten wordt geserveerd is vers en smaakt goed.

Bij de hoofdgerechten krijgen we beide een glas eikengerijpte rioja crianza van Montecillo (€ 6,20). De wijn doet het goed bij de entrecôte maar is veel te zwaar voor bij de fazant. De subtiele smaak van het gevogelte wordt weggeblazen door de Spaanse geweldenaar. "Een Duitse rode of witte wijn was beter geweest", merkt mijn tafelgenoot op. Als dessert bestelt de kenner de gemengde kaassoorten à € 12,50, terwijl ik kies voor de crème brûlée. "Voor vijf niet erg bijzondere kaassoorten is 12,50 euro een flink bedrag", zegt mijn overbuurman. Mijn crème brûlée is goed van structuur en heeft een mooi knapperig suikerkorstje. De crème zelf smaakt echter veel te sterk naar sinaasappel. "Waarschijnlijk sinaasappelparfum", zegt de expert. De koffie (€ 2,20) wordt geserveerd met een stukje boterkoek en een klein glaasje amaretto met slagroom. "Kijk, dit bedoel ik nou", zegt de kenner. "Het is koffie van Illy, dat is echt topkoffie. Maar waarom ligt er dan zo'n lullig plastic melkcupje bij? Doe er dan een kannetje koffieroom bij, dat geeft een heel andere uitstraling. Dit restaurant schept met zijn ambiance verwachtingen die niet worden waargemaakt." Het is duidelijk: als Rijkskamer tot de serieuze restaurants gerekend wil worden, is er nog veel werk te verzetten.

Prijs voor compleet diner voor twee personen, inclusief drank: € 114,10 (inclusief € 4,50 voor het ten onrechte gerekende glas wijn). Restaurant Rijkskamer, Kerkhoflaan 12, Bennekom. Telefoon: 0318-418798. 


Reacties

Inderdaad geen echte topper

Inderdaad geen echte topper maar wel gewoon goed, helaas soms ook vervelend publiek. Dat kan de uitbater niet verweten worden maar is wel erg jammer. Verder vriendelijke ontvangst. Interieur oogt erg clean en somber. Ik vind de kaart overigens gewoon goed en deel de opmerkingen over de kwaliteit bepaald niet, wel zeer kritische beoordeling hoor!

Wij hadden het bij een bezoek (in het weekend) aan de Rijkskamer gewoon niet getroffen met vermoedelijk vaste gasten die stom dronken het restaurant uit liepen en deden of de zaak van hun was, walgelijk.

Nieuwe reactie inzenden

  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Toegelaten HTML-tags: <br> <br /> <em> <b> <u> <i> <strong> <quote> <cite>
  • Regels en paragrafen worden automatisch gesplitst.

Meer informatie over formaatmogelijkheden

By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.