Skip to main content
Door het verdwijnen van de bijlage Geniet in De Gelderlander houdt ook deze website op te bestaan. Artikelen over bijvoorbeeld uitgaan, lekker eten, uitgaanstips, cd-recensies en de agenda vindt u voortaan op dg.nl/uit-thuis.

Topkeuken in het hartje van Cuijk

Ronald Spaak

Culinaire trends: het woord ‘trend’ zegt het eigenlijk al. Ze komen en ze gaan na enige tijd vanzelf weer weg. 

Zo zou de sluiting van het Catalaanse toprestaurant El Bulli van topkok Ferran Adrià deze maand bijvoorbeeld best wel eens het begin van het einde kunnen zijn van het ‘ moleculaire koken’, de jongste culinaire bevlieging. Mocht het moleculair koken uit de gratie raken, dan komt er ongetwijfeld een nieuwe trend voor in de plaats. Is ook prima: nieuwe ideeën en nieuwe manieren van koken dragen bij aan de noodzakelijke evolutie van de restaurantkeuken. Maar gelukkig zal er altijd ruimte blijven voor de kok die een gedegen, ambachtelijke opleiding heeft gehad. Iemand die oog heeft voor nieuwe ontwikkelingen, maar die tegelijkertijd trouw blijft aan de beginselen van de klassieke keuken. Peter De l’Ange van restaurant Carpe Diem in Cuijk is zo’n kok. De in België geboren chef begon veertien jaar gelden samen met zijn vrouw Anita Carpe Diem in Cuijk. En met succes: de eerste keer dat het restaurant voor deze rubriek werd bezocht resulteerde dat in de nummer 1-positie van het Over de tongklassement. Een plek, die het Cuijkse restaurant lange tijd zou behouden.

Carpe Diem is geen groot restaurant. Het is gevestigd in ( een deel van) de voormalige bakkerij van de vader van Anita De l’Ange. We kunnen er niet omheen: de gevel van het restaurant heeft nou niet bepaald de allure, die je van een toprestaurant mag verwachten. Het doet een beetje denken aan het straatbeeld van een somber stemmend Noord-Frans dorpje. Eenmaal binnen zijn we dat gevoel meteen kwijt: het fraai ingerichte interieur vormt een verschil van dag en nacht vergeleken met de wat treurige façade. De beperkte ruimte van het pand wordt slim benut. Beneden een bar en de keuken, op de eerste verdieping bevindt zich het restaurantgedeelte.

Hoewel donkere wolken zich boven Cuijk samenpakken is het nog warm genoeg om op het terras een aperitief te gebruiken. „Een mooie, stijlvolle kaart", zegt de expert als we door de menukaart bladeren. „ Heel overzichtelijk met veel creatieve gerechten. De menu’s vind ik scherp geprijsd. Veelbelovend", voegt hij eraan toe. Er is veel te kiezen: het keuzemenu Carpe Diem (drie of vier gangen, resp. € 34,95 en € 38,95), een degustatiemenu (zes gangen, € 52,50) en een surprisemenu tot vijf gangen (van € 36,50 tot € 48). Verder een keur aan voor-, tussenen hoofdgerechten. Wat opvalt, is dat chef Peter De l’Ange klassieke ingrediënten subtiel combineert met meer eigentijdse producten.

Mijn tafelgenoot neemt vooraf de kalfstartaar en warme scampi, romaineblad, zuurdesemcroûtons, Parmigiano en koude scampi met ‘groentjes’ in het zuur (€ 18) en ik neem het Carpe Diem-menu, dat pastrami en eendenborst met Livar- coppa, kruidencouscous en artisjok, mango-muntvinaigrette als voorgerecht in petto heeft. De keus van de wijn laten we graag over aan de bediening door er een wijnarrangement (€18,50) bij te bestellen. Voordat de bui echt losbarst, hebben we nog net de gelegenheid om buiten de amuse te nuttigen: gazpacho met lavas, mozzarella, pijnboompitjes en bloemkoolschuim. „Heel lekker en heel fris", oordeelt de deskundige.
Maar dan moeten we echt naar binnen: het hemelwater komt met bakken naar beneden. We vinden onszelf terug in een rustige, plezierige ruimte. Tafels gedekt met klassiek linnen, mooie glazen, mooi servies. De bediening laat zich vanavond van haar beste kant zien. Vriendelijk, attent en deskundig, maar zeker niet opdringerig.

De voorgerechten beantwoorden geheel aan de verwachting. „ Een mooie combinatie. Goed klaargemaakt en perfect van smaak", zegt de horecaman. „ De scampi’s zijn precies van de juiste gaarheid en de porties zijn royaal. De kalfstartaar had voor mij echter iets grover gemogen. Dit is bijna een mousse." Mijn pastrami met eendenborst is voortreffelijk. Mooie zachte smaken met zoete en zure accenten. De coppa van Limburgs varken zorgt voor wat ‘pit’. Bijzonder is de wijn, die de expert krijgt geserveerd: een johanniter uit het naburige Sint Agatha. „ Een mooi bouquet, maar de smaak – zoals zo vaak bij Nederlandse wijnen – is snel weg."

We vervolgen met de grietfilet en langoustines in kerriebloem, tomaat, spinazie en een saus van witte trappist en limoen voor de deskundige ( € 30) en de kalfssukade gestoofd in oloroso en vadouvan en kalfssukade gebakken met peulgroenten en bospeen voor mij. Beide hoofdgerechten scoren nog iets hoger dan de eerste gang. „ Heel mooi gebakken grietfilet, een verrassende combinatie van tomaat concassé en bladspinazie en alles is goed op smaak". Bijna lyrisch is hij over de saus van witte trappist: „Wat is die lekker…" Ik zeg het hem graag na over mijn twee bereidingen van kalfssukade. Alle twee even smakelijk met toch een spannend contrast tussen de krokant gebakken sukade en de gare stoofvariant.

De deskundige is doorgaans niet zo’n ‘toetjesman’: het liefst zou hij het diner na het hoofdgerecht afsluiten met een kopje koffie. Maar dit keer brengt het dessert – met rietsuiker gebakken kersen, yoghurtijs, bosvruchtenroom, kattetong en coulis van kersen – groot enthousiasme teweeg aan de andere kant van de tafel: „Een heel mooi nagerecht. Verrukkelijk". Mijn mousse van witte chocolade en kwark, rood fruit, Romanoffijs en citroenkrokantje doet daar zeker niet voor onder. Een wel zeer royaal opgetuigd kopje koffie (€ 3,75) besluit het feestelijke diner. De rekening, tenslotte, valt ons in relatie tot de kwaliteit alleszins mee. Carpe Diem handhaaft zich overtuigend op de plaats waar het hoort: in de top van ons klassement.

Prijs compleet diner voor twee personen, incl. drank: € 131,70. Carpe Diem. Kerkstraat 1, 5431 DS Cuijk. Telefoon: 0485- 318890. Internet: www.restaurantcarpediem.nl


Nieuwe reactie inzenden

  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Toegelaten HTML-tags: <br> <br /> <em> <b> <u> <i> <strong> <quote> <cite>
  • Regels en paragrafen worden automatisch gesplitst.

Meer informatie over formaatmogelijkheden

By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.