Skip to main content
Door het verdwijnen van de bijlage Geniet in De Gelderlander houdt ook deze website op te bestaan. Artikelen over bijvoorbeeld uitgaan, lekker eten, uitgaanstips, cd-recensies en de agenda vindt u voortaan op dg.nl/uit-thuis.

Trix maakt het de gasten naar de zin

Ronald Spaak

Als ik mijn auto parkeer bij het restaurant van vanavond - restaurant Trix/De Menthenberg in Arnhem - realiseer ik me, dat ik hier al eerder ben geweest.Maar wel heel veel eerder. Moet begin jaren zeventig van de vorige eeuw zijn geweest toen restaurants nog veelal 'café-restaurant' waren. Achterin het restaurantgedeelte met strak gedekte tafels: wit linnen en een peper-en-zoutstelletje mét glazen maggiflesje. Voorin bevond zich het café met Perzische kleedjes en - toen nog - metalen asbakken op de tafels. Om het voorste gedeelte was het ons natuurlijk te doen, want daar stond het monumentale Wilhelmina-biljart: dé reden dat ik hier met mijn vrienden van de middelbare school met enige regelmaat te vinden was.

Restaurant Trix lijkt anno 2012 in niets meer op de uitspanning die toen nog gewoon De Menthenberg heette. Sterker nog: het pand aan de Schelmseweg is ook niet meer hetzelfde als toen. In juni 2010 werd het restaurant volledig door brand verwoest. Daarna is het in dezelfde stijl opnieuw opgetrokken en heropende Trix in april van het vorig jaar de deuren. Het resultaat mag er zijn: we stappen een mooie, grote ruimte binnen met als eerste blikvanger een in strak hout uitgevoerde grote bar. Heel mooi. Het forse restaurant is op slimme wijze ingericht, zodat je juist niet het gevoel hebt in een grote ruimte te zitten. In twee open haarden knappert het vuur en de nog aanwezige kerstversiering en -verlichting dragen bij aan een gezellige sfeer. Al met al een gerieflijke en behaaglijke entourage.

De ontvangst is hartelijk en vriendelijk. De jassen worden aangenomen en we worden naar een rond tafeltje in de hoek geleid. Veel ronde tafels in verschillende maten: restaurant Trix is duidelijk ingericht op het ontvangen van grotere gezelschappen. En gezinnen met kinderen, want voor hen is een speciale speelkelder beschikbaar, voor als de zit aan tafel wat te lang gaat duren. Met zo'n veertig gasten is het gezellig druk en dat hadden we op deze derde dag van het nieuwe jaar eigenlijk niet verwacht. De menukaart arriveert nog voordat we een aperitief geserveerd hebben gekregen. En dat vindt mijn tafelgenoot iets te snel: "Verkeerde volgorde. Dat moet natuurlijk precies andersom." De witte wijn als aperitief (chardonnay en sauvignon blanc, beide € 3,75) volgt overigens vlot en smaakt uitstekend. Bij het aperitief wordt heerlijk warm brood met een knoflooksausje geserveerd. Daarnaast nog, heel apart, wat groenteknabbels: blaadjes witlof, bloemkoolroosjes en komkommerstengels met een frisse dressing.

De kaart is uitgebreid en van de categorie voor-elk-wat-wils. Niet echt avontuurlijk of verrassend, maar dat verwachten we eerlijk gezegd ook niet van een restaurant als Trix. Wél aangenaam verrast zijn we door de sympathieke prijzen die we achter de gerechten zien staan. Negen voorgerechten van om en nabij een tientje, twaalf hoofdgerechten die bijna allemaal onder de twintig euro geprijsd zijn en zes nagerechten, waarvan de duurste € 8,50 kost. Voor een zeer schappelijke € 22,50 serveert Trix dan nog een surprisemenu en voor € 27,50 een keuzemenu, beide drie gangen. De deskundige kiest van de à la carte-kaart de tartaar van gerookte en rauwe zalm met tomatendressing (€ 9,00) en ik besluit tot het keuzemenu met de carpaccio van rund met truffelmayonaise en Parmezaanse kaas als voorgerecht. De voorgerechten verschijnen vlot op tafel: over de bediening hebben we vanavond in het geheel niets te klagen. De dames die aan onze tafel verschijnen zijn stuk voor stuk goedgeluimd en vriendelijk.

De gerechten op de kaart mogen dan misschien op het eerste gezicht niet heel erg spannend zijn, de chef van Trix haalt alles uit de kast bij de presentatie op het bord. Zeker de zalmtartaar van mijn tafelgenoot ziet er fraai uit: een feestbordje. "En de zalm is ook heel mooi op smaak", zegt de horecaman. "De tomatendressing is heerlijk en er zit ook iets van uiencompote bij: heel lekker." Mijn carpaccio is een beetje aan de flauwe kant, maar dat valt aan tafel te repareren. Verder een prima voorgerecht: royale portie, niet hinderlijk flinterdun gesneden en de beloofde truffelsmaak is duidelijk aanwezig. Ook gaat het gerecht gelukkig niet gebukt onder een overdosis sla of rucola. Mijn tafelgenoot vervolgt met een bistroklassieker: gegrilde entrecote met bearnaisesaus (€ 22,50).

Hoewel niet van tevoren gevraagd is de gaarheid precies naar zijn smaak: rosé gebakken. "Ook de bearnaisesaus is heel smakelijk", zegt hij. Ik heb de varkenshaas met een romige saus van kastanjechampignons van het keuzemenu. Klinkt klassiek, maar ook dit gerecht heeft in de keuken van Trix een eigentijdse makeover ondergaan. Heel smaakvol gepresenteerd met onder andere een bitterbal met zuurkool en een satéprikker met kleine spruitjes. De varkenshaas is lekker, de temperatuur precies goed. Van de erbij geserveerde aardappelgratin zijn we niet echt ondersteboven: beetje melig en geen gratinkorst.

Tot slot heeft mijn tafelgenoot gekozen voor de luchtige vanilleparfait met kokos. "Zit wat veel chocola overheen, zodat de vanillesmaak wat is ondergesneeuwd. Wel smakelijk, maar niet heel bijzonder." De drie lekkernijen van het keuzemenu blijken een brownie, frambozenbavarois en roomijs te zijn. Ik vind het een mooie afsluiting van een geslaagd diner. Restaurant Trix richt zich op een breed publiek. Logisch ook, met Burgers' Zoo, het Openluchtmuseum, een camping en dus potentieel veel dagjesmensen, in de buurt. Trix bewijst dat die keuze niet noodzakelijkerwijs leidt tot middelmatigheid. Je hoeft niet in het culinaire topsegment bezig te zijn om een horecaprestatie van formaat neer te zetten. 

Prijs voor compleet diner voor twee personen, inclusief drank: € 97,00. Restaurant Trix, Schelmseweg 1, 6816 PA, Arnhem. Telefoon: 026-4422273.


Reacties

Trots dit te lezen, ik werk

Trots dit te lezen, ik werk er persoonlijk elke keer met veel plezier. Trots dat we dit met z'n alle weer zo hebben kunnen opbouwen! 

Mooi stukje hoor! Positief

Mooi stukje hoor! Positief geschreven, uitbaters mogen trots zijn!

Nieuwe reactie inzenden

  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Toegelaten HTML-tags: <br> <br /> <em> <b> <u> <i> <strong> <quote> <cite>
  • Regels en paragrafen worden automatisch gesplitst.

Meer informatie over formaatmogelijkheden

By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.