Skip to main content
Door het verdwijnen van de bijlage Geniet in De Gelderlander houdt ook deze website op te bestaan. Artikelen over bijvoorbeeld uitgaan, lekker eten, uitgaanstips, cd-recensies en de agenda vindt u voortaan op dg.nl/uit-thuis.

Villa Bloemenhof: eten bij je vrienden

Dorine Steenbergen

Gastvrouw Anne-Marie Martens-Eijkenduijn heeft ons door het raam al zien aankomen en opent met een brede zwaai de huisdeur van Villa Bloemenhof.

Een voormalig woonhuis in Sint Anthonis. Ze heet ons welkom alsof we de langverwachte gasten zijn van haar en haar echtgenoot Harry, tevens de chef-kok. Wie niet weet dat hier al sinds dertien jaar een restaurant is gevestigd, zou er makkelijk aan voorbij rijden. Gewoon een gezellig verlichte woning waar binnen iets feestelijks aan de gang is. „Dat is op te lossen door buiten voor de deur een verlichte standaard te plaatsen met het menu", suggereert mijn praktisch ingestelde gezelschap, een gepokte en gemazelde horecaman. Maar er is meer waardoor dit opmerkelijke restaurant gemakkelijk aan de aandacht ontsnapt. „Een website hebben we niet", had ik bij de telefonische reservering al te horen gekregen. Een bezoek aan Villa Bloemenhof wordt zodoende een sprong in het diepe waarop je je niet kan voorbereiden. Het maakt de verrassing alleen maar groter. Eenmaal binnen raken we niet uitgekeken op de authentieke met veel passie gerestaureerde elementen en ornamenten en het buitengewoon smaakvolle interieur. Het zal niet vaak voorkomen dat we op deze pagina de bezoeker met klem een toiletbezoek aanraden. Om daar te genieten van de wonderschone jarenvijftigstijl, inclusief stortbak met keramieken trekker.

Het interieur van het eetgedeelte kenmerkt zich door zwart en wit. Fraaie houten tafels met witte lopers, mooi bestek en schitterend servies. Let op de glazen schenkkan met water die standaard de tafels siert! Zo zien wij dat graag. Verse boeketten zorgen voor een kleurige toets. Naast de eettafels staat een soort poef, bestemd voor de (akte)tas. „Niets staat hier voor niets", zegt mijn gezelschap goedkeurend. Het menu is al net zo verzorgd en fraai vormgegeven. „Een mooie kaart", vindt mijn tafelheer. Italiaans, Thais en Noord-Afrikaans staan hier broederlijk naast een Hollandse andijviestamppot. Saillant: alle voorgerechten kosten 13 euro, de soepen 8 euro en de hoofdschotels tussen 21 en 30 euro. „Dus als opa hier de familie trakteert, kan oom Karel niet meer uit de band springen met het duurste voorgerecht", grijnst mijn gezelschap. Maar ook al biedt de gastvrouw aan de keuken te laten ‘meedenken’ over extra vegetarische opties, het blijft natuurlijk onder de maat dat er maar één veggy hoofdgerecht op de kaart staat.

Mijn tafelheer neemt het surprisemenu (€35), ik het enige vegetarische gerecht (€21).Maar we gaan van start met een versgetapt biertje (€2,75) en, op aanraden van de gastvrouw, een mooie ‘ S’ Cuvée uit Pfalz, verkregen uit sauvignon blanc en chardonnay (€4,75). Die smaakt zo voortreffelijk dat ik ’m later ook bij het hoofdgerecht neem. We krijgen er een knapperig bruin broodje bij met tapenade. Omdat daar vis in zit, brengt de gastvrouw pesto als alternatief voor de vegetariër.

We nemen het restaurant in ons op – de voor- en de achterkamer van de villa alsmede een aanbouw aan de tuinkant – en stellen vast dat de klant geen moeite heeft Bloemenhof te vinden. Een ronde tafel met uitsluitend vrouwen, een tafel aan het raam met Engels sprekende mannen en nog een tafel met zowel Nederlands als Engels sprekende mensen. De villa lijkt vanavond populair bij zakenmensen. De horecaspecialist luistert vol bewondering hoe de ober op het perfecte af een gerecht in het Engels omschrijft tegenover een van de gasten.

Ik smul van de heerlijke, romige bospaddenstoelensoep waar een stuk notenpaddenstoelenbrood in drijft. Mooie combinatie, lekkere bite. De overkant van de tafel kijkt op een bord vol vis: rogvleugel, zeeduivel en snoekbaars gegarneerd met venkel, zoete aardappel en mierikswortel. Heerlijk, is zijn reactie. „ Alleen jammer dat het volledig koud is. Van mij had de vis lauwwarm gemogen." Inmiddels zitten er ook gasten in de aanbouw en stellen we vast dat de gastvrouw – die later vertelt dat ze geen horecaopleiding heeft genoten – een natuurtalent is. Ze lijkt oren en ogen in haar rug te hebben; niets ontsnapt aan haar aandacht. Doorlopend is ze, hartelijk en informeel, in de weer om het haar gasten naar de zin te maken. Het versterkt het gevoel dat we hier te gast zijn bij vrienden.

Als hoofdgerecht krijg ik een taartje van linzen, kikkererwten en pompoen met raz el hanoutsaus (Marokkaans kruidenmengsel).
Dat is verpakt in filodeeg dat er als een bloem omheen is gedrapeerd. Een plaatje! Om heel eerlijk te zijn oogt het taartje mooier dan het smaakt. Zo vind ik vooral zout overheersen in plaats van de kruiden, maar dat kan ook liggen aan het feit dat ik een matige zoutgebruiker ben. De horecaman heeft livar ( kloostervarken) met Argentijns kruidenmengsel, hert met een stoofje van ossenhaas en een saus van garam massala, gember en sechouan. Daar heeft hij niets op aan te merken, alleen dat het livar iets te doorbakken is. Het hert daarentegen is ‘mooi medium’. Ik sluit af met een keur aan kaasjes, geserveerd met uiencompote, notenbrood en perenstroop. Daar drink ik een rode port (€8) bij. Het gerecht is ruim bemeten en de kaasjes liggen niet gerangschikt van licht naar zwaar. Mijn disgenoot zet zich aan yoghurtbosvruchtenijs, crème brûlée, appelstrüdel en bavarois. „Lekker, maar niet wauw! Jammer dat de slagroom uit een spuitbus komt."

We sluiten af met muntthee (€3) en koffie (€3)die we krijgen opgediend met enkele chocoladelollies.
We kijken terug op een bijzondere avond met heerlijk eten en warme aandacht. „Ik heb alleen een amuse gemist", zegt mijn tafelheer. „Van een zaak als deze verwacht je zo’n visitekaartje van de keuken. Al waren de porties niet gering."

Prijs maaltijd voor twee personen, incl. drank € 107,50. Villa Bloemenhof, H. Dunantstraat 5, 5845 BG, Sint Anthonis. Tel: 0485- 384585.

Donderdagavond 3 februari Over de tong in Geniet op TV Gelderland.


Nieuwe reactie inzenden

  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Toegelaten HTML-tags: <br> <br /> <em> <b> <u> <i> <strong> <quote> <cite>
  • Regels en paragrafen worden automatisch gesplitst.

Meer informatie over formaatmogelijkheden

By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.