Skip to main content
Door het verdwijnen van de bijlage Geniet in De Gelderlander houdt ook deze website op te bestaan. Artikelen over bijvoorbeeld uitgaan, lekker eten, uitgaanstips, cd-recensies en de agenda vindt u voortaan op dg.nl/uit-thuis.

Doesburgse kunstenaars in nieuwe boekwinkel

Kay Scholten

Afwisselende kunst en een meer ruimtelijke uitstraling moeten Stein Tweedehands Boeken & Antiquariaat in Doesburg tot een succes gaan maken. De boekhandel is sinds een week open en komt voort uit De Trilogie. Henk Steinvoort, die twee jaar geleden De Trilogie met twee vrienden opende, gaat nu alleen verder. "Ik had een andere visie", zegt hij daarover. "Ik wilde de zaak vooral uitnodigender maken, met een breder assortiment."

 

Zo gezegd, zo gedaan. Het pand aan de Gasthuisstraat is lichter, opener dan voorheen. Vooral opvallend zijn de kunstwerken die er prijken. Willemijn van der Spiegel, kunstenares én klant van Steinvoort, vond de boekenwinkel een geschikte plek om haar werk te tonen. "Ik exposeer overal in het land en soms ook daarbuiten, maar in Doesburg, mijn woonplaats, zocht ik geruime tijd naar een ruimte om te exposeren." Steinvoort laat Van der Spiegel permanent exposeren. De kunstenares zal haar werk regelmatig afwisselen, afhankelijk van wat in welke periode het best tot z'n recht komt. Veertig jaar geleden begon ze met het maken van poppen.

 

"Ik boetseerde de kopjes van houtpasta. Leuk, maar ik vind dat je niet te lang moet blijven hangen." Nu zijn er in de boekwinkel zogenaamde 'modespiegels' te zien: kleine, menselijke figuren van gevulde katoen dat Van der Spiegel impregneert met emulsieverf, om dit vervolgens met kleurrijk brei- en naaiwerk op te vrolijken. Ze denkt dat ze de enige is die boetseert met textiel en schreef er vele boeken over, waarvan twee zelfs vertaald zijn in Duitsland. Dit terwijl Van der Spiegel geen academische kunstachtergrond heeft. "Misschien is dat juist een pré, omdat ik nu een eigen structuur heb kunnen ontwikkelen." Wat ze exposeert in Stein Tweedehands Boeken & Antiquariaat, mag ze van Steinvoort zelf weten. "Willemijn weet hoe ik in elkaar zit."

 

Cees Cator uit Lathum heeft vier van zijn schilderijen opgehangen in de boekwinkel. De kleuren van zijn werken komen goed tot hun recht in de boekenmassa. Net als bij Van der Spiegel is de werkwijze van Cator ook niet alledaags. Hij schildert er eerst lustig op los, om vervolgens te gaan 'verbeteren'. "Dan is het een kwestie van dingen weghalen. Soms schilder ik over iets anders heen. Ik blijf maar creëren." Cator had jarenlang een reclamebureau, maar is nu dagelijks met kunst bezig. Hij exposeert een paar keer per jaar, maar nauwelijks in een winkel. "Maar dit is een fantastisch, historisch jugendstil pand. Daarnaast is Henk gewoon een leuke vent."


Nieuwe reactie inzenden

  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Toegelaten HTML-tags: <br> <br /> <em> <b> <u> <i> <strong> <quote> <cite>
  • Regels en paragrafen worden automatisch gesplitst.

Meer informatie over formaatmogelijkheden

By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.