Skip to main content
Door het verdwijnen van de bijlage Geniet in De Gelderlander houdt ook deze website op te bestaan. Artikelen over bijvoorbeeld uitgaan, lekker eten, uitgaanstips, cd-recensies en de agenda vindt u voortaan op dg.nl/uit-thuis.

Fotograferen om het taboe te doorbreken

Albert Heller

Aan de wanden van de huiskamer van het Toon Hermans Huis in Ede kijken vrouwen op kleurrijke portretten trots de kamer in. Of blij. De foto's waarop de dames, soms half naakt, zijn afgebeeld zijn mooi. Sprankelend bijna. Toch krijgen bezoekers al snel door dat er iets aan de hand is met de foto's. Er ontbreekt iets. Maar ook weer niet.
De foto's zijn gemaakt door Yvon Verwey uit Overberg. Al haar modellen zijn vanwege borstkanker een of beide borsten kwijtgeraakt. Met de foto's wil Verwey laten zien dat de vrouwen ook nu nog mooi kunnen zijn, en trots op hun uiterlijk. "Heel veel vrouwen zijn bang om zich helemaal te laten zien. Zelfs bij de dokter durven ze hun bh met prothese niet uit te doen.'' De boodschap van Verwey gaat daar helemaal tegenin: "Ook met één borst mag je jezelf laten zien. Zo confronterend vind ik de foto's ook niet. Dat taboe moet maar eens doorbroken worden."
In 1996 kreeg Verwey zelf borstkanker. Na een behandeling kwam de ziekte in 2007 terug. Toen werd een van haar borsten geamputeerd. Ondanks dat ze vooraf had laten weten geen prothese te willen, stond er de dag na haar operatie toch een verpleegster aan haar bed die begon over de prothese. "Ze sprak letterlijk de woorden: 'maar zo kunt u de straat toch niet op'." Dat was uiteindelijk voor fotografe Verwey het moment waarop ze besloot haar werk meer en meer te gaan richten op vrouwen van wie een of twee borsten zijn geamputeerd. "Ik vind namelijk dat ik wel zo de straat op kan." Verwey begon de website 1borst.nl. Daarop toont ze onder meer de afbeeldingen van vrouwen die een borstamputatie hebben ondergaan. "Niet alle vrouwen die ik fotografeer, willen daarop getoond worden. Soms willen ze ook een fotosessie alleen voor zichzelf om de periode mee af te sluiten."
Een selectie van haar foto's hangt nu in Ede. Verwey is er blij mee, want niet op alle locaties worden haar foto's gewaardeerd. ,,Ik heb de foto's ook wel eens aangeboden bij een ziekenhuis. Daar vonden ze het uiteindelijk toch te confronterend."
De vrouwen die Verwey fotografeert, zijn vaak heel blij met de foto's. "Voor sommigen gaat er echt een therapeutische werking van uit. Sommige vrouwen willen ook juist wel dat hun foto's getoond worden." Verwey zelf haalt er ook veel voldoening uit. "Het is echt mooi om te doen. Vooral als je ziet hoe opgelucht vrouwen zijn nadat de foto's gemaakt zijn.''

 De expositie van Yvon Verwey is op maandagavond en dinsdag- en donderdagmiddag te zien in het Toon Hermans Huis in Ede.
In het Toon Hermans Huis kunnen mensen die direct of indirect met kanker te maken hebben gekregen, elkaar kunnen ontmoeten.
Het Toon Hermans Huis is op dit moment nog gevestigd aan de Stationsweg 109 in Ede. Binnenkort verhuist de organisatie naar een pand tegenover het treinstation Ede-centrum.
Zie de website van Yvon Verwey: www.1borst.nl


Nieuwe reactie inzenden

  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Toegelaten HTML-tags: <br> <br /> <em> <b> <u> <i> <strong> <quote> <cite>
  • Regels en paragrafen worden automatisch gesplitst.

Meer informatie over formaatmogelijkheden

By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.