Skip to main content
Door het verdwijnen van de bijlage Geniet in De Gelderlander houdt ook deze website op te bestaan. Artikelen over bijvoorbeeld uitgaan, lekker eten, uitgaanstips, cd-recensies en de agenda vindt u voortaan op dg.nl/uit-thuis.

'Mijn missie is het promoten van 't ambacht'

Ellen Willems

Beeldhouwer Henk Welling houdt van zijn ambacht. In het ketelhuis van de DRU, in zijn nieuwe werkplaats, nodigt hij mensen uit om ook te leren beeldhouwen.

 

'Je kunt wel van alles willen, maar de steen bepaalt het tempo. Het werkt heerlijk vertragend." Henk Welling schetst wat hij de mooiste eigenschap van zijn ambacht vindt. De traagheid, die juist in deze jachtige tijd zeldzaam is.

 

Wie het voormalige ketelhuis op het terrein van de DRU-fabriek voor het eerst binnenkomt, wordt geraakt door het historische en ambachtelijke dat deze werkplaats uitstraalt. De hoge ramen met uitzicht op de landerijen, de hoge fabrieksplafonds, de betonnen geleefde vloer. Met in het hart de brandende, gietijzeren kachel. De nog onbewerkte stenen, de werkplekken en gereedschappen passen perfect in deze ruimte.

 

'Beeldhouwer, letterkunstenaar en gedenkbeelden.' Zo omschrijft Henk Welling zijn ambacht. "Ik maak gedenkbeelden en vrij werk in natuursteen, handgehakte letters nemen daarin een belangrijke plaats in."

 

Zijn vorige tijdelijke werkplaats, ook op het DRU-terrein, heeft hij ingewisseld voor zijn nieuwe werkplek. "Het is zo'n mooie plek, dat ik die graag met anderen wil delen." Dus zet hij op 27 januari zijn deuren open voor iedereen en geeft hij mensen de gelegenheid om tijdens een open werkplaats te komen beeldhouwen. Daarnaast geeft hij workshops voor het werken met speksteen en leert hij mensen de kunst van het letterhakken in steen.

 

Welling zegt gefascineerd te zijn door taal. Oblivion, staat gehakt in een steen. "Het betekent vergetelheid. Een woord dat amper nog wordt gebruikt." Welling maakte een grafsteen voor een man die een grote liefde voor muziek had. De steen doet denken aan bladmuziek met onderaan de uitgeschreven inscriptie van zijn favoriete aria. "De opdrachtgeefster herinnert hem als iemand die met bladmuziek stond te zingen." Een ander voorbeeld van zijn hand is een gedenksteen voor een familiegraf. Geschreven in het handschrift van de opdrachtgeefster staan drie namen in een cirkel op een ronde steen. "Het is heel intensief om hier mee bezig te zijn. Na vijf tot zes uur uur moet ik stoppen."

 

De beeldhouwer houdt van letters. Voor ieder werk in steen tekent hij zijn ontwerpen op papier. Terwijl grafisch onderlegde mensen vaak met computerprogramma's werken, tekent hij vooral op papier. Zodat de vormen en beweging al een keer zijn gedaan. "Mijn missie is wel om het ambacht te promoten. Niet uit nostalgie of uit hang naar vroeger. Maar omdat de uitstraling een andere is." Hij noemt als voorbeeld de grafstenen die uit China komen en met een computer gezandstraald worden. "Dat verschil zie je." Niet het resultaat maar de liefde en de toewijding van de poging, staat gebeiteld in een stenen pilaar. Het is zijn lijfspreuk.


Nieuwe reactie inzenden

  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Toegelaten HTML-tags: <br> <br /> <em> <b> <u> <i> <strong> <quote> <cite>
  • Regels en paragrafen worden automatisch gesplitst.

Meer informatie over formaatmogelijkheden

By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.