Skip to main content
Door het verdwijnen van de bijlage Geniet in De Gelderlander houdt ook deze website op te bestaan. Artikelen over bijvoorbeeld uitgaan, lekker eten, uitgaanstips, cd-recensies en de agenda vindt u voortaan op dg.nl/uit-thuis.

Nieuws als inspiratiebron voor reeks schilderijen

Bianca Govers

In het centrum van Wijchen staat een grijs gebouw. Van buiten ziet het er gewoontjes uit, maar van binnen niet. Aan de wanden hangen negen kleurrijke schilderen, gemaakt door Josja de Vree (23) uit Arnhem. Op de grond staan honderden keramieken vazen van Elza van Schaik (21) uit Leur.

 

De twee (voormalige) studenten van de Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem laten hun afstudeerwerken zien bij KunstPostWijchen. Ze zijn hiervoor benaderd door Connie de Graaf, vrijwilliger bij de Stichting Kunst Promotie Wijchen. Ook al is de Wijchense expositieruimte dit jaar al volgeboekt, toch belde De Graaf Van Schaik en De Vree een tijd geleden op.

 

"We willen in 2013 ook jonge kunstenaars een podium bieden. Het is bijzonder dat deze jongeren zelf kunst maken. Ze moeten wel de kans krijgen om het aan anderen te laten zien." Iets wat Josja en Elza beamen. "Mijn schilderijen staan in het atelier. Niemand kijkt ernaar om", zegt Josja.

 

De Arnhemse is bijna klaar met haar studie. Al van kleins af tekent en schildert ze. Het was dan ook niet vreemd dat ze naar de Hogeschool voor de Kunsten ging. Voor haar afstuderen maakte ze vorig jaar een reeks schilderijen. De inspiratie voor dar werk haalde ze uit het nieuws.

 

"Veel bevolkingsgroepen zijn in een gewelddadige strijd verwikkeld. Omdat het zo vaak voorkomt, zijn we aan deze beelden langzamerhand gewend geraakt. We zien hierdoor niet meer wat er echt gebeurt. Door foto's uit kranten te bewerken, wil ik mensen bewuster maken van deze platen."

 

Haar compagnon Van Schaik maakte voor haar afstuderen honderden keramieken vazen. Het idee deed ze op in Vlieland, waar ze iedere zomer in een manege werkt. "Wanneer ik daar over de duinen loop, verbaas ik me over de kracht van de wind. Vol bewondering kijk ik dan naar het helmgras. Het gras is sterk, maar tegelijkertijd zo machteloos tegenover de wind." Met het harde, breekbare keramiek geeft Van Schaik de vorm weer die het gras aan moet nemen door de wind.

 

De expositie is nog te zien op 18, 19 en 20 januari in KunstPostWijchen, Herenstraat 18 in Wijchen. Tijdens de openingsuren, van twaalf tot vijf uur, zijn beide kunstenaars aanwezig.


Nieuwe reactie inzenden

  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Toegelaten HTML-tags: <br> <br /> <em> <b> <u> <i> <strong> <quote> <cite>
  • Regels en paragrafen worden automatisch gesplitst.

Meer informatie over formaatmogelijkheden

By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.