Skip to main content
Door het verdwijnen van de bijlage Geniet in De Gelderlander houdt ook deze website op te bestaan. Artikelen over bijvoorbeeld uitgaan, lekker eten, uitgaanstips, cd-recensies en de agenda vindt u voortaan op dg.nl/uit-thuis.

Showroom Arnhem vol kantelpunten in het leven

Maarten Reith

Er zijn momenten in het leven die je kijk op de werkelijkheid doen omkeren. Dat kan een ernstige ziekte zijn of een sterfgeval, maar ook een hevige verliefdheid, een plotselinge ingeving of een diepe religieuze ervaring.
Over dergelijke kantelpunten in het leven gaat de expositie Wegens persoonlijke omstandigheden van de Gemeenschap Beeldende Kunstenaars (GBK). In Showroom Arnhem tonen dertien kunstenaars hoe hun blik op de wereld veranderde door een ingrijpende gebeurtenis of een helder inzicht.
Het idee voor de tentoonstelling is geleverd door kunstenares Sonja Hillen. Zij liep rond met het idee een expositie te maken rond de veranderingen die kanker teweeg kan brengen bij personen. Dit naar aanleiding van haar partner die destijds aan de ziekte leed en veel behandelingen had ondergaan. Ze zag hoe hij hierdoor ineens in een andere wereld terecht was gekomen, een witte wereld waarin alles om het patiënt-zijn draait. Daarover maakte ze een installatie en tekeningen.
In samenspraak met de GBK heeft ze haar oorspronkelijke idee verbreed. "Een complete expositie rond kanker kan heel heftig zijn", verklaart ze. "Nu is het een tentoonstelling waarin allerlei gebeurtenissen aan bod komen die een verandering teweeg brengen."
Kunstenaars (zowel leden als niet-leden van het GBK) zijn uitgenodigd op basis van hun werk. Het is veelal bestaand werk dat ze in Showroom Arnhem tonen. Enkele maakten iets nieuws voor Wegens persoonlijke omstandigheden - een verwijzing naar een briefje op een winkel bij een onverwachte sluiting.
Dertien kunstenaars betekent dertien invalshoeken rond het thema. Zo toont Sylvia Evers een fotowand van een aanlokkelijk bos. Voor de foto staat een keramisch beeldje van een ree dat dolgraag naar binnen zou willen, vol heimwee. Ulrike Möschel maakte een hinkelbaan van glassplinters, verwijzend naar trauma's en kwetsuren die je als kind kunt oplopen. Niels Helmink bracht zijn eigen teelbalkanker in beeld en Mark Kramer toont een vrijend stel dat door het bed van de liefde is gezakt. Een zeer gevarieerd geheel.

Showroom Arnhem, te zien t/m 27 november, open zaterdag en zondag van 12.00 tot 17.00 uur, entree 2,50 euro.


Nieuwe reactie inzenden

  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Toegelaten HTML-tags: <br> <br /> <em> <b> <u> <i> <strong> <quote> <cite>
  • Regels en paragrafen worden automatisch gesplitst.

Meer informatie over formaatmogelijkheden

By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.