Skip to main content
Door het verdwijnen van de bijlage Geniet in De Gelderlander houdt ook deze website op te bestaan. Artikelen over bijvoorbeeld uitgaan, lekker eten, uitgaanstips, cd-recensies en de agenda vindt u voortaan op dg.nl/uit-thuis.

Death star

Kevin Toma

Wie herinnert zich nog het ruimteschild dat de voormalige Amerikaanse president Ronald Reagan wilde laten bouwen

, om zijn land te beschermen tegen nucleaire aanvallen vanuit de Sovjet-Unie?
Reagans zogenaamde Strategic Defense Initiative werd destijds door de pers al snel tot Star wars omgedoopt en bleef die officieuze naam houden - alsof Reagans wapenbeleid een direct vervolg was op de SF-spektakelfilms die George Lucas en consorten sinds eind jaren zeventig over ons uitstorten. Misschien was Reagans Star wars de inspiratie voor een nogal excentrieke handtekeningenactie die eind vorig jaar werd gestart: de Amerikaanse regering, vonden de initiatiefnemers, moest worden aangezet tot het bouwen van een echte Death star. Death star is de naam van twee ruimtestations in het fictieve Star wars-universum,' valt op Wikipedia te lezen. 'Ze waren gigantische kunstmatige planetoïde-achtige schepen, met genoeg vuurkracht om een hele planeet in één keer op te blazen. Beide Death stars zijn geproduceerd door het Galactische Keizerrijk van Keizer Palpatine'. In de films zien de Death stars eruit als doodsgrijze, haast gemummificeerde planeten, waar duidelijk niets goeds vandaan kan komen.

Omdat de werkgelegenheid en de nationale veiligheid er flink van opkrikken, moet president Obama nu in Palpatine's voetsporen treden. Vonden althans de mensen die hun Death star-actie postten in het 'We the People'-petitieprogramma, dat het Witte Huis in 2011 begon om te horen wat het Amerikaanse publiek werkelijk bezig houdt. Elke 'We the People'-petitie die binnen dertig dagen 25.000 handtekeningen binnensleept, krijgt een officiële reactie van de regering. De Death star-petitie werd meer dan 34.000 keer ondertekend; vorige week kwam het Witte Huis met zijn even zakelijke als ironische antwoord. Een Death star zit er niet in, schreef Paul Shawcross, chef wetenschap en ruimte; alleen al omdat de kosten van de constructie geraamd worden op meer dan 850.000.000.000.000.000 dollar. 'We doen erg ons best om het tekort te reduceren, niet te vergroten.' Bovendien: 'De regering biedt geen steun aan het opblazen van planeten.'

Het is verleidelijk om je een filmscène voor te stellen waarin Shawcross of een van zijn ambtenaren op kantoor arriveert, de petitie op zijn bureau aantreft en begint te zwoegen op een zo serieus mogelijk antwoord. Zou hij daadwerkelijk de kosten van de Death star hebben laten berekenen? Het genoemde bedrag kan ik niet eens uitspreken. Het doet me met zijn zestien nullen aan de stoere taal van Star wars- spelende kinderen denken.

De 255 momenteel lopende 'We the People'-petities zijn vrijwel allemaal een stuk serieuzer van toon. Een van de meest recente, die de Amerikaanse variant van de Verschrikkelijke Sneeuwman als inheemse diersoort erkend wil krijgen, heeft pas zo'n driehonderd ondertekenaars gehaald. Daar zal wel nooit een officieel statement op volgen - toch jammer.


Nieuwe reactie inzenden

  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Toegelaten HTML-tags: <br> <br /> <em> <b> <u> <i> <strong> <quote> <cite>
  • Regels en paragrafen worden automatisch gesplitst.

Meer informatie over formaatmogelijkheden

By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.