Skip to main content
Door het verdwijnen van de bijlage Geniet in De Gelderlander houdt ook deze website op te bestaan. Artikelen over bijvoorbeeld uitgaan, lekker eten, uitgaanstips, cd-recensies en de agenda vindt u voortaan op dg.nl/uit-thuis.

'Een weekend vieren dat Movie W bestaat'

Manon Bastidas

De filmliefhebber komt dit weekend aan zijn trekken in Wageningen. In Filmhuis MovieWis vanaf vrijdagavond een keur aan films en documentaires te zien.

 

Na jaren op de Lawickse Allee is de komende editie van het het Movie Weekend de eerste op de nieuwe locatie aan de Wilhelminaweg in Wageningen. Het filmfestival aan het begin van het nieuwe jaar is een traditie geworden. "We vieren daarmee een beetje dat Movie W bestaat", zegt medewerker Dolf van der Plas. "Het is hard werken voor de dertig vrijwilligers, maar het is ook een heel gezellig weekend. We willen een dwarsdoorsnede laten zien van wat er draait in Movie W."

 

Over de programmering kan elke vrijwilliger bij Movie W meepraten. Van der Plas: "We stimuleren dat iedereen films en documentaires kijkt, de festivals afgaat of eens Lux in Nijmegen bezoekt. Voor het Movie Weekend proberen we dan een mix te maken van de beste films van het jaar. De films die we dit weekend vertonen, zijn nog niet eerder in Movie W te zien geweest." Het maken van de programmering is nog best een klus volgens Van der Plas. "Wij kunnen films huren van de verschillende distributeurs. Zij brengen de films uit en verzorgen de publiciteit er omheen. Het liefst willen we natuurlijk een beetje verse films draaien. We kijken eerst welke films waarschijnlijk bezoekers gaan trekken. Wel binnen ons kader, natuurlijk. Want die bezoekers hebben we gewoon nodig."

 

Movie W is en blijft een filmhuis, dus een commerciële Hollywood-blockbuster zul je er niet gauw zien. "Het is wel zo dat de grenzen tussen grote Hollywoodfilms en filmhuis-films steeds meer vervagen", meent Van der Plas. "Films zoals Cloud Atlas of The Artist, daarvan is veel moeilijker te zeggen of het nu een Hollywood- of arthouse film is. De scheidslijn wordt steeds dunner."

 

Van der Plas is erg tevreden over de programmering van het filmweekend, dat jaarlijks tussen de 700 en 1000 bezoekers trekt. "Moonrise Kingdom is een echte filmhuisfilm en was de hit van het afgelopen jaar. Beasts of the Southern Wild is nog niet zo lang uit maar is wel een typische Movie W-film. Een typische Movie W-film is onconventioneel, filmisch heel interessant, een bijzondere film die de moeite waard is om te laten zien. The Broken Circle Breakdown is ook zo'n sterke film. Zelf ben ik ook erg benieuwd naar de film Sightseers, die nu hier te zien is en straks op het Rotterdamse Filmfestival. Ook verwacht ik veel van de documentaire Journal de France. Maar in principe zijn het allemaal hele goede films en documentaires die we laten zien."


Nieuwe reactie inzenden

  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Toegelaten HTML-tags: <br> <br /> <em> <b> <u> <i> <strong> <quote> <cite>
  • Regels en paragrafen worden automatisch gesplitst.

Meer informatie over formaatmogelijkheden

By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.