Skip to main content
Door het verdwijnen van de bijlage Geniet in De Gelderlander houdt ook deze website op te bestaan. Artikelen over bijvoorbeeld uitgaan, lekker eten, uitgaanstips, cd-recensies en de agenda vindt u voortaan op dg.nl/uit-thuis.

Ieder verschanst zich achter ’t eigen gelijk

Omschrijving
Mark Moorman

Film: A seperation
Regie: Asghar Farhadi
Met: Leila Hatami, Peyman Moaadi, Shahab Hosseini
Te zien in: Nijmegen


In de openingsscène van de indrukwekkende Iraanse Gouden Beer-winnaar A separation van Asghar Farhadi zitten een man en een vrouw voor de rechter. De vrouw wil een scheiding, en de toestemming van haar man om hun elfjarige dochter mee naar het buitenland mee te nemen, waar ze hoopt dat er een betere toekomst ligt. De man wil zijn dochter niet uit het oog verliezen en kan niet mee naar het buitenland, want hij heeft de zorg voor zijn demente vader op zich genomen.

 

Zeg het maar, wie heeft er gelijk? Mogelijk alletwee, maar het wordt snel duidelijk dat ieder zich in het eigen gelijk heeft verschanst en daarmee elke oplossing in de weg staat. Het eerste slachtoffer is de dochter (prachtig gespeeld door Sarina Farhadi) die het geworstel van haar ouders met een groeiende droefheid gadeslaat. De zaak wordt aanzienlijk gecompliceerder als vader Nader (Peyman Moaadi) een hulp voor zijn vader inhuurt, omdat hij overdag naar zijn werk op de bank moet.


De huishoudster Razieh komt uit de arme buitenwijken van de stad, is zwanger, en verbergt het feit dat ze voor een oude man zorgt voor haar echtgenoot, een zwaar gefrustreerde, werkeloze man, die op de hielen wordt gezeten door zijn schuldeisers. Al op de eerste werkdag komt de hulp voor een dilemma te staan; de oude man plast in zijn broek. Mag zij als vrouw de vreemde man wel verschonen?

Hoe verhoudt compassie zich tot de strenge religieuze regels? Ze belt uiteindelijk eerst haar imam om zeker te weten dat ze geen zonde begaat. Farhadi verweeft in zijn complexe en subtiele scenario het lot van de twee families. Het is bovenklasse versus onderklasse en een liberaal- islamitisch wereldbeeld versus een strikte beleving van de Koran. De rijke vrouw drapeert de doek losjes en elegant over haar haar; de ander bindt een doek strak om haar gezicht. Uit de loop van het verhaal blijkt overigens dat uit welke maatschappelijke windstreek men ook komt, het eigenbelang prevaleert. A separation is een meesterlijk vertelde film, indrukwekkend geacteerd door de hele cast. Het is op een ander niveau een nauwelijks verhuld portret van een verdeeld land. En daarom ook een moedige film.

5

Nieuwe reactie inzenden

  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Toegelaten HTML-tags: <br> <br /> <em> <b> <u> <i> <strong> <quote> <cite>
  • Regels en paragrafen worden automatisch gesplitst.

Meer informatie over formaatmogelijkheden

By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.