Skip to main content
Door het verdwijnen van de bijlage Geniet in De Gelderlander houdt ook deze website op te bestaan. Artikelen over bijvoorbeeld uitgaan, lekker eten, uitgaanstips, cd-recensies en de agenda vindt u voortaan op dg.nl/uit-thuis.

Zapp4: een groovend kwartet van strijkers

Jaap Bak

NIJMEGEN - Een strijkkwartet associeer je eigenlijk nooit met jazz. Eerder met kamermuziek of hedendaags klassiek. Toch weet Zapp4 al bijna twee decennia lang een opmerkelijk groovend geluid te produceren. Zapp4 bestaat uit Jeffrey Bruinsma, Jasper le Clercq op viool, Oene van Geel op altviool en Emile Visser op cello.

 

Zapp4 is sinds 1997 actief en begon toen onder de naam Zap String Quartet. In dat eerste 'officiële' jaar wint het kwartet het Anova Jazz Concours. Het muzikale werk van Zapp4 kenmerkt zich door de verschillende projecten die het aangaat met andere muziekstromingen. Zo speelt het in 1999 met de popgroep de Nits op de cd Wool. In 2002 brengt het kwartet zijn eerste cd uit, Dextro, met zangeres Vera van der Poel. Een jaar later gevolgd door Chamber Grooves met jazzklarinetist/saxofonist David Kweksilber.

 

In de loop der jaren spelen de vier op diverse buitenlandse podia, maken steeds meer naam, door hun aanstekelijke live optredens. Het viertal speelt de snaren van de instrumenten, gaat helemaal los en laat zich door de zaal verleiden tot inspirerende improvisaties en solo's. De vier maken furore in Canada, reizen door de Verenigde Staten en keren weer terug naar Canada voor een tournee. In de tijd tussen het toeren worden verschillende cd's opgenomen.

 

De nieuwste, zesde cd die ze onlangs hebben uitgebracht, heet We suck young blood. De nummers zijn gebaseerd op het werk van de popgroep Radiohead. Het zijn geen klakkeloos nagespeelde covers, maar in feite nieuwe, frisse Zappiaanse bewerkingen van nummers van Radiohead. Deze muziek spelen ze aanstaande zondagmiddag in LUX tijdens een concert dat door JIN is georganiseerd.

 

LUX, Zapp4, zondag aanvang 16.00 uur, entree 7,50 of 15 euro.


Nieuwe reactie inzenden

  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Toegelaten HTML-tags: <br> <br /> <em> <b> <u> <i> <strong> <quote> <cite>
  • Regels en paragrafen worden automatisch gesplitst.

Meer informatie over formaatmogelijkheden

By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.