Skip to main content
Door het verdwijnen van de bijlage Geniet in De Gelderlander houdt ook deze website op te bestaan. Artikelen over bijvoorbeeld uitgaan, lekker eten, uitgaanstips, cd-recensies en de agenda vindt u voortaan op dg.nl/uit-thuis.

'Dit gospelkoor is als een nieuwe kerk voor mij'

Mireille Molenhuis

Gospelkoor Promises uit Huissen brengt vlotte en melodieuze gospelnummers met een boodschap. Die muziek is wat de leden met elkaar verbindt, volgens Huissenaar Ruud Viëtor (59). Ze voelen zich echter ook verbonden door gebeurtenissen in hun leven.

 

"We zingen bij bruiloften. Steunen een koorlid bij een begrafenis. Begeleiden een doopdienst van een eerste kind." Emotionele gebeurtenissen, zowel lief als leed, worden gedeeld met elkaar. Viëtor kan daar van mee praten. Half juni werd hij geopereerd aan prostaatkanker. Toen de ziekte zich manifesteerde, kwamen er tranen bij de intense nummers. Twee dagen voor de operatie was de laatste oefenavond voor de zomervakantie. "Het was een lastig moment. Van zingen kwam niet zo veel."

 

Na een snel herstel stond Viëtor eind augustus weer tussen de bassen. "Met alle bagage. 'Ben je alweer terug?', zeiden de leden. Hun enthousiaste reacties hebben mij gesterkt. Het is heel intens wat wij hebben. We voelen een enorme verbondenheid met elkaar."

 

In het verleden deed Viëtor nooit wat met muziek. Voordat gospelkoor Promises bestond, was hij betrokken bij een musicalgroep. Vanuit deze groep was hij in 2002 een van de medeoprichters van het gospelkoor.

 

Viëtor wil geen makkelijke wijsjes zingen, maar mooie muziek met een boodschap. Dat de muziek over méér gaat in het leven, vindt hij belangrijk. "Een gospelnummer lijkt soms alleen een vlot, melodieus nummer. Terwijl we met gospelmuziek toch een boodschap brengen. Als je goed luistert, hoor je de religieuze achtergrond. Als we optreden, hopen we ook het publiek hiermee steun te geven."

 

Gospelkoor Promises zingt in de Protestantse Kerk Huissen en onder meer in ziekenhuizen en verzorgingshuizen. Het koor heeft tien tot twaalf optredens per jaar. "We zijn uitdrukkelijk geen kerkkoor, maar wel verbonden met de protestantse Kerk Huissen." Viëtor is ook kerkrentmeester. "Van de 36 mensen van ons koor zijn er zo'n tien, twaalf mensen van de kerk, de rest is niet-kerkelijk. Er is toch een verbond met elkaar. Gospelkoor Promises voelt als een soort van nieuwe kerk. Voor mij heeft dit koor echt een meerwaarde. Als een nieuwe gemeente."


Nieuwe reactie inzenden

  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Toegelaten HTML-tags: <br> <br /> <em> <b> <u> <i> <strong> <quote> <cite>
  • Regels en paragrafen worden automatisch gesplitst.

Meer informatie over formaatmogelijkheden

By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.