Skip to main content
Door het verdwijnen van de bijlage Geniet in De Gelderlander houdt ook deze website op te bestaan. Artikelen over bijvoorbeeld uitgaan, lekker eten, uitgaanstips, cd-recensies en de agenda vindt u voortaan op dg.nl/uit-thuis.

Tielse zanger blijft ook op tv gewoon Rutger

Pien Koome

TV Gelderland volgde zes beginnende artiesten een jaar lang. Hun droom: hits scoren en beroemd worden. De Tielse zanger Rutger van Barneveld wil niets liever.

 

Dat hij na drie afleveringen al op straat wordt herkend, is een verrassing voor Rutger van Barneveld. De 22-jarige volkszanger uit Tiel werd een jaar lang gevolgd door de camera's van TV Gelderland. In de docusoap Ik geloof in mij is hij samen met vijf andere regionale artiesten gefilmd tijdens zijn pogingen om door te breken bij het grote publiek. De zesdelige serie is elke zondag om 18.20 uur te zien; daarna worden de afleveringen ieder uur herhaald.

 

Toen hij in 2011 voor het eerst werd benaderd door de tv-zender, was Rutger meteen enthousiast. "Een buitenkans om zo in de schijnwerpers te staan. Het vergroot je bekendheid op een relatief eenvoudige manier." Nuchter: "Ik hoefde alleen maar mezelf te zijn. Dat je bij elke stap in je kielzog gevolgd wordt door camera's vond ik totaal geen belemmering. Ook op tv blijf ik gewoon Rutger."

 

Toen hij in 2003 voor het eerst optrad voor publiek, presenteerde hij zichzelf uit bescheidenheid ook onder de artiestennaam 'Gewoon Rutger'. "Mijn zangcarrière begon eigenlijk meer als grap; ik zing weliswaar al bijna mijn hele leven, maar had nooit een brandende ambitie om door te breken als professioneel artiest. Wel vond ik het als klein jongetje super om mensen te entertainen. Als 4-jarige stond ik bij familiefeestjes steevast dansend en zingend op de tafel om aandacht te trekken."

 

Op zijn 12e trad hij met een piepklein stereotorentje en microfoon op bij de Tielse voetbalvereniging Theole. "Ter ere van het eerste kunstgrasveld", lacht hij. "Het enthousiasme van het publiek werkte aanstekelijk. Ik was helemaal in mijn element; vanaf dat moment ging het balletje snel rollen."

 

Op theatergebied volgde Rutger cursussen. Zingen was een totaal nieuw terrein. "Het ging gewoon meteen lekker. Ik ben gek op het Nederlandstalige levenslied. Volkse nummers die makkelijk in het gehoor liggen en door iedereen worden meegezongen, passen het best bij mij. Over dit genre wordt soms neerbuigend gedaan, maar ik hou gewoon stug vol. Jan Smit, Frans Duijts en Frans Bauer zijn er tenslotte ook groot mee geworden."

 

Inmiddels heeft Rutger een brede schat aan ervaring opgedaan op feesten en partijen. Ook bij piratenfestivals is hij een graag geziene gast. Een hoogtepunt was het optreden in 2012 tijdens het Waalkadefeest van Frans Duijts, waar Rutger de battle in het voorprogramma won. "Ik stond te zingen voor vijfduizend uitzinnige toeschouwers. Een onvergetelijke ervaring."

 

Als winnaar van deze regionale talentenwedstrijd mag hij komend jaar tijdens het Waalkadefestijn zelfs een duet zingen met de eveneens uit Tiels afkomstige Duijts. Glunderend: "Opnieuw iets om me op te verheugen. Nooit gedacht dat dit allemaal op mijn pad zou komen."

 

Hoewel hij al vijf singles op zijn naam heeft staan, blijft Rutger het artiestendom relativeren. "Slechts weinigen kunnen echt leven van de muziek. Ik zou niks liever willen, maar tot voor kort verdiende ik gewoon de kost als boekhouder. Door de recessie ben ik mijn baan kwijt, maar dankzij het aanbod van TV Gelderland heb ik daar nog niet echt om kunnen treuren."

 

Een vast omlijnd toekomstplan heeft Rutger nog niet. "Aan de serie heb ik meerdere optredens overgehouden. Zo rol ik nog steeds van het een in het ander."


Nieuwe reactie inzenden

  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Toegelaten HTML-tags: <br> <br /> <em> <b> <u> <i> <strong> <quote> <cite>
  • Regels en paragrafen worden automatisch gesplitst.

Meer informatie over formaatmogelijkheden

By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.