Skip to main content
Door het verdwijnen van de bijlage Geniet in De Gelderlander houdt ook deze website op te bestaan. Artikelen over bijvoorbeeld uitgaan, lekker eten, uitgaanstips, cd-recensies en de agenda vindt u voortaan op dg.nl/uit-thuis.

Er staat een andere Jochem op het podium

Theo de With

Desnoods in een rolstoel. Jochem Myjer moest en zou het podium weer op.De cabaretier maakte eind cember vorig jaar zijn rentree in het theater. "Ik ben er weer, maar er staat wel een andere Jochem", zegt hij er zelf over. In de zomer van 2011 ging het grondig mis. Jochem Myjer kampte al langere tijd met helse pijnen, maar de oorzaak bleef ongewis. Bij een scan kwam aan het licht dat hij een gezwel in zijn ruggenwervel had. De artsen hielden het aanvankelijk op een bloedtumor, een goedaardig gezwel dat hij misschien zijn hele leven al bij zich droeg. Later bleek het nog veel erger te zijn dan. "In het universitaire ziekenhuis in mijn woonplaats Leiden ontdekte een arts dat ik niet een goedaardige bloedtumor had, maar de slechte variant. De tumor zat als een soort kauwgombal in mijn ruggenmerg." "In de dagen na de operatie waarbij het gezwel werd weggehaald heb ik de voorstelling waarmee ik bezig was helemaal herschreven. Met Even geduld aub! sta ik de komende tijd overal in het land op de planken."

Ben je weer helemaal de oude?
"Ik ben van honderd naar nul gegaan en ben nu weer terug op honderd. Maar omdat er bij de operatie toch een zenuw beschadigd is, heb ik bijvoorbeeld geen oppervlaktegevoel meer op de huid tussen mijn knieën en mijn voeten. Er staat een andere Jochem op het podium dan vroeger. Een leukere, vind ik zelf. Ik ben rustiger en creatiever geworden. De druk is er af. Ik móét niet meer spelen, ik mág spelen. Geld interesseert me helemaal niet. Dat investeer ik liever in een mooie voorstelling dan in een nog groter huis. Even geduld aub! is volgens mij de grootste en duurste cabaretvoorstelling die ooit in Nederland is gemaakt."

Hoezo, is het decor van goud?
"Ik heb de beste mensen ingehuurd voor het decor, het licht, de regie. Eens in de vier jaar maak ik een nieuwe voorstelling. Die speel ik drie jaar en daarna neem ik een jaar rust. Ik wil wel elke keer een stap verder gaan. Armin van Buuren, die ik al sinds de middelbare school ken, heeft de opening gemaakt. En die is spectaculair, kan ik beloven. Armin is een wereldster. Ik ben met hem mee geweest naar Kroatië, Oostenrijk en Italië. Op zo'n avond gaan er 15.000 man uit hun dak, maar op zaterdag loopt hij in Leiden rustig over de markt. Leiden is de enige plek ter wereld waar ik bekender ben dan hij."

Even geduld aub! van Jochem Myjer is de komende tijd onder meer te zien in Winterswijk (5,6 en 7 maart), Veenendaal (3,4 en 5 april), Cuijk (8,9 en 10 mei) en Doetinchem (11, 12, 13 en 14 juni).


Nieuwe reactie inzenden

  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Toegelaten HTML-tags: <br> <br /> <em> <b> <u> <i> <strong> <quote> <cite>
  • Regels en paragrafen worden automatisch gesplitst.

Meer informatie over formaatmogelijkheden

By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.