Skip to main content
Door het verdwijnen van de bijlage Geniet in De Gelderlander houdt ook deze website op te bestaan. Artikelen over bijvoorbeeld uitgaan, lekker eten, uitgaanstips, cd-recensies en de agenda vindt u voortaan op dg.nl/uit-thuis.

'Ik kan al huilen bij 'n tekenfilm'

Nico de Boer

Het is na vijfentwintig jaar cabaret voor het eerst dat hij in zijn eentje een voorstelling draagt.En dat vereist een heel andere aanpak: "Ik kan me nu niet verschuilen achter mijn medespelers als ik een mindere avond heb. Vandaar dat ik maar drie keer in de week speel. Ik moet elke speelavond in topvorm zijn." Cabaretier, acteur en tekstschrijver Peter Heerschop heeft een druk jaar achter de rug. Eerst met zijn theatergroep De Ploeg in de Maya-voorstelling 2012 die ons voorbereidde op de vermeende apocalyps, daarna met zijn vijfentwintigjarige cabaretgroep Nuhr. Verder heeft hij zijn radiocolumns en tv-werk, onder meer in Mannen van een zekere leeftijd.

"Ach", relativeert hij in een Amsterdams café vlakbij zijn huis. "Ik heb het geluk dat ik kan doen wat ik leuk vind. Als mijn vrouw zegt: 'Jij werkt belachelijk hard. Doe normaal man.' Dan denk ik bij mezelf: ik ben nog helemaal niet aan het werk gewéést. Al zou het best kunnen dat ik, nu ik dit zo zeg, aan zware symptomen van een workaholic lijd en dat het nog heel naar met me kan aflopen." Een brede grijns glijdt over zijn gezicht. "Maar voorlopig voel ik me heel goed." En over die sneue mannen van een zekere leeftijd haalt hij vrolijk zijn schouders op. "Maar dat zíjn wij." Het RTL4-programma over de fysieke ongemakken van vijftigers was een doorslaand succes. "Zelfspot is toch leuk? Doen alsof je heel belangrijk bent, maar in alles laten doorschemeren dat je eigenlijk nog een eenvoudige boerenlul bent. Je moet je leven toch een beetje vrolijker maken."

Peter Heerschop liep al jaren rond met het idee voor een soloprogramma. Het is er nu eindelijk van gekomen. "Het wordt pas leuk als je iets doet wat je nog niet kan of wat je vervelend of moeilijk vindt. En als dat lukt, geeft dat een kick. Dan heb je een enorme overwinning behaald, op jezelf, op anderen. Daar word je vrolijk van." De titel Gelukzoekers is volgens hem op iedereen van toepassing. "Iedereen zoekt hetzelfde: geluk. Maar hoe doe je dat? Het geeft soms troost om te horen dat het met een ander ook niet altijd goed gaat." Hij put uit fonkelnieuw werk: verhalen over zijn belevenissen als radioreporter tijdens het EK voetbal en de Olympische Spelen in Londen. Verhalen over zijn jeugd, over zijn lagereschooltijd in zijn geboorteplaats Bussum. "De eerste vijf jaar durfde ik in de klas niks te zeggen. Vond ik veel te eng. Ik zal vertellen waardoor dat kwam en door welke juf ik ben gaan praten." Hij zal ook uitweiden over zijn belevenissen achter de schermen tijdens zijn drie seizoenen als teamcaptain in het populaire RTL4-familieprogramma Ik hou van Holland. "Als ik op straat loop, word ik nu tien keer meer herkend. Als ik bij mijn dochter ga kijken bij hockey weten alle twaalf- tot zeventienjarigen wie ik ben."

De BN'er kreeg ook te maken met de schaduwkanten. "Links geëngageerde vrienden vroegen me waarom ik meedeed aan dit stukje amusement waar rechts Nederland zijn vingers bij kan aflikken. Dat ga ik uitleggen. Ik toon aan dat het gewoon mijn jeugd is. Spelletjes doen. Zaterdagavond tv kijken. Liedjes zingen. Ik mag later dan heel veel andere dingen zijn gaan doen, ik kom uit een gezin dat lijkt op Ik hou van Holland." In Gelukzoekers haalt hij verder 'dramatische relatieverhalen' aan. "Humor is pas grappig als er een verdrietige ondertoon is. Alleen maar leuk verveelt snel. Humor gaat vanuit ongemakkelijk naar hard lachen. Mensen die ergens tranen van in hun ogen krijgen, niet van verdriet, maar van wat ze mooi vinden, hebben een grotere kans om iets moois mee te maken. En ik kan bij een tekenfilm van The Lion King, als de koning verpletterd wordt door getekende bizons, al huilen. Door getekende bizons! Dat kun beter voor je houden, want dat is vrij sneu."

Iets nieuws, iets onverwachts proberen. Dat zat er bij Peter Heerschop al vroeg in. "Ik zat op honkbal en na drie jaar dacht ik: laat ik nou eens met links gooien. Kijken wat dat oplevert." En wat leverde het op? "Niks." Hij lacht. "Het zegt hoe je in het leven staat. Toen ik les gaf (Heerschop volgde de Academie voor Lichamelijke Opvoeding en was enige tijd sportleraar. Op de academie leerde hij Joep van Deudekom en Viggo Waas kennen met wie hij in 1987 cabaretgroep Nuhr begon, NdB), had je van die irritante rotjochies die iets bedachten wat eigenlijk niet kon. Daar moest ik ondertussen verschrikkelijk om lachen. Ik heb een zwak voor mensen die met een grote kans om op hun bek te gaan iets anders proberen. Ik heb tegelijk een laffe kant. Ik zorg ervoor dat ik altijd een vangnet heb. Ik heb Nuhr als vangnet. En over het algemeen word ik ook thuis vriendelijk ontvangen." 

Voorstelling: Gelukzoekers van en door Peter Heerschop. Regie: Hans Sibbel. Tournee van 16 januari tot 1 juni, volgend seizoen vervolg. Te zien in o.m. Tiel (2-2), Arnhem (8-2), Doetinchem (9-2), Cuijk (19-4), Nijmegen (23-4).


Nieuwe reactie inzenden

  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Toegelaten HTML-tags: <br> <br /> <em> <b> <u> <i> <strong> <quote> <cite>
  • Regels en paragrafen worden automatisch gesplitst.

Meer informatie over formaatmogelijkheden

By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.