Skip to main content
Door het verdwijnen van de bijlage Geniet in De Gelderlander houdt ook deze website op te bestaan. Artikelen over bijvoorbeeld uitgaan, lekker eten, uitgaanstips, cd-recensies en de agenda vindt u voortaan op dg.nl/uit-thuis.

THEATER Nieuwe première Oostpool - Vijf toneelspelers geven eenakters vorm - Absurdisme troef in eenakters van Tsjechov

Jennifer Faasen

Oostpool staat aan de vooravond van een nieuwe première: Tsjechov. Nu eens niet een grote klassieker, maar een voorstelling rond enkele van zijn eenakters.

 

In Huis Oostpool aan de Arnhemse Nieuwstraat wordt druk gerepeteerd. Regisseur Erik Whien zet de puntjes op de i. Met nog twee weken te gaan krijgen de eenakters van Tsjechov langzaam maar zeker de vorm die Whien voor ogen heeft. Publiek kreeg woensdag een voorproefje tijdens een openbare repetitie.

 

Vijf acteurs (Bram Coopmans, Bram van der Heijden, Wendell Jaspers, Kirsten Mulder en Stefan Rokebrand) geven handen en voeten aan kleine meesterwerkjes van de Russische toneelschrijver.

 

Anton Tsjechov (1860-1904) is niet alleen bekend vanwege klassiekers als De meeuw, Oom Wanja en De kersentuin, maar maakte ook furore als schrijver van verhalen (De dame met het hondje) en eenakters.

 

Dat Oostpool nu gekozen heeft voor een selectie uit die eenakters is geen toeval. "Ik wil het publiek ook eens laten zien welk komisch werk Tsjechov in zijn leven geschreven heeft. Zijn bekendere stukken blinken uit in mensenkennis en Russische weemoed, maar in de eenakters voegt Tsjechov daar nog iets aan toe, namelijk een energieke levensdrift en absurdisme", aldus Whien.

 

Energie is ook bij Toneelgroep Oostpool een factor van belang. Zojuist is de tweede O2 van de pers gerold, magazine en seizoensbrochure ineen. Daarin presenteert Oostpool op kunstzinnige wijze het tweede deel van het seizoen. Via sociale media wordt ondertussen hard gewerkt aan uitbreiding van de 'vrienden- en kennissenkring'. De teller staat nu op 2.500 Facebook-vrienden en duizend actieve vrienden.

 

"Ambassadeurs kweken", noemt woordvoerder Robin van der Beek deze rollende sneeuwbal. "Het worden er steeds meer. Mensen vertellen over ons in hun vriendenkring. Onze doelgroep? Ligt een beetje aan de voorstelling. Dertigers vormen een groot deel van onze richtdoelgroep."

 

Dat Oostpool er niet voor terugdeinst buiten de gebaande paden te treden, bewijst Meet the Bimbo's, te zien en vooral te beleven van 12 tot en met 23 februari.

 

Een mix van voorstellingen, randprogramma, gasten, interviews, eten en drinken. Suzan Boogaerdt en Bianca van der Schoot laten Arnhem kennismaken met de voorstellingen Bimbo en Small World. Als theatraal opwarmertje staat de stad dit weekeinde een invasie van barbiepoppen te wachten. O ja, Oostpool viert dit jaar ook nog het zestigjarig bestaan van beroepstoneel in Arnhem. De stad en zijn inwoners krijgen daarin een grote rol toebedeeld. Theatergroep Oostpool uit Arnhem gaat het land in met een voorstelling rond eenakters van de Russische schrijver Anton Tsjechov. Spelers zijn Bram Coopmans, Bram van der Heijden, Wendell Jaspers, Kirsten Mulder en Stefan Rokebrand. Regisseur is Erik Whien.

 

De try-outs zijn van 29 januari tot en met 1 februari in Huis Oostpool aan de Nieuwstraat 58 in Arnhem. Daar is op 2 februari ook de première. De voorstelling is tot 23 maart te zien in verschillende theaters in Nederland. toneelgroepoostpool.nl


Nieuwe reactie inzenden

  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Toegelaten HTML-tags: <br> <br /> <em> <b> <u> <i> <strong> <quote> <cite>
  • Regels en paragrafen worden automatisch gesplitst.

Meer informatie over formaatmogelijkheden

By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.